U bent hier

Zomeractiviteiten

Beleving in de straten  Cabin Art  Erfgoedwandelingen  Etalagezoektochten  Familiezoektochten  Fietseluren  Kinderactiviteiten  Markten  Natuurwandelingen  Orgelconcerten  Raamtekeningen  Tentoonstellingen
Virtual Beach Run  Wandel- en fietszoektochten  Waterplezier

 

Fietseluren 

Geanimeerde fietstocht (15 km)

Koksijde-Bad, Theaterplein, Zeelaan 303
donderdag 13/08 | 16 – 20 uur

Enkel online inschrijven: €2 per deelnemer

www.fietseluren.be/koksijde

 

Wandel- en Fietszoektochten


Wandelzoektocht

Neem nog tot 8 november deel aan de jaarlijkse wandelzoektocht. Kom tijdens de zoektocht leuke plekken tegen in Koksijde.

Praktisch
Deelnameformulieren (€4/stuk) koop je in de toerismekantoren van Koksijde, Oostduinkerke en Sint-Idesbald. Het parcours van ongeveer 6 kilometer start en eindigt aan het toerismekantoor Koksijde-Bad. De zoektocht is aangepast aan de coronamaatregelen en houdt rekening met de verplichte wandelrichting in de winkelstraten.
Extra: als je de foto gevonden hebt, krijg je een bijhorende vraag waarop je het antwoord vindt in de nabije omgeving. Er is ook een buggy-, rolstoel- en hondenvriendelijk alternatief voorzien.
Veel zoekplezier!

 

Westkustfietszoektocht

Fietsen langs De Panne, de natuurgebieden van Koksijde doorkruisen, langs de IJzermonding en de Nieuwpoortse jachthaven trappen, via het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke de historische stad Veurne binnenrijden,… De Westkust vanop de fiets is geweldig!

Vanaf eind juni verbindt de nieuwe Westkustroute deze betoverende plekken. Onderweg maken tal van bezoekerscentra, musea en uitkijktorens je duidelijk waarom de Westkust zo bijzonder is.
De Westkustfietsroute wordt de eerste in een reeks van 28 nieuwe West-Vlaamse fietsroutes. De route heeft verschillende startpunten en slingert over landelijke wegen en langs interessante bezienswaardigheden. Ze is 48,5 km lang is ideaal voor de kusttoerist die op zoek is naar afwisseling.

Nog tot 8 november kan je op zoek gaan naar de foto's en wie ze in de juiste volgorde plaatst, maakt kans op één van de leuke prijzen.

€3 per deelname

 

Wandelzoektocht 'natuur, cultuur en plezier in één'

Neem deel aan deze wandel- en fotozoektocht. We laten jou Koksijde van zijn mooiste kant zien!
Dwalend doorheen prachtige duinlandschappen en langsheen architecturale pareltjes, moet je drie woorden zien te vinden.
Volg de wandelroute en ga op zoek naar de foto’s. Bij elke gevonden foto hoort 1 vraag die 1 letter oplevert.
Opgelet, de foto’s en de verkregen letters staan niet in volgorde!

Er zijn 3 routes:
De volledige wandelroute is 12 km lang en kun je gemakkelijk indelen in 3 deelroutes als je dat wenst.
Elke deelroute heeft een eigen karakter en startpunt:
Residentiële route
Dienst Toerisme Koksijde, Zeelaan 303
Zeezichtroute
Natuureducatief centrum Duinenhuis, Bettystraat 7
Blik op de Blekker route
Bezoekerscentrum De Doornpanne, Doornpannestraat 2

Deze zoektocht is gratis en kan je verkrijgen in het Duinenhuis.


Zomerzoektocht Ster der Zee Koksijde
Deze zoektocht is gemaakt rond de kerken en de kapelletjes in Koksijde-Oostduinkerke. Download de zoektocht 

 

Erfgoedwandelingen

Info en inschrijving via www.koksijde.be/rondleidingen2020

 

Natuurwandelingen

Oostduinkerke, bezoekerscentrum De Doornpanne, Doornpannestraat 2 

058 53 38 33 | www.iwva.be/bezoekers

10/08, 14 uur: Op stap met de ezels en de pony’s
11/08, 14 uur: Water-Lopen
14/08, 8 uur: Oosterse vroegmorgenwandeling
17/08, 14 uur: Dwars door de duinen
18/08, 14 uur: Water-Lopen
20/08, 21 uur: Nachtwandeling
24/08, 14 uur: Geschiedenis van De Doornpanne
25/08, 14 uur: Water-Lopen
27/08, 14 uur: Ezels en pony’s in De Doornpanne
29/08, 14 uur: Op ontdekking doorheen De Doornpanne
 

Koksijde-Bad, Duinenhuis, Bettystraat 7 

Info: www.duinenhuis.koksijde.be
 

 

Familiezoektochten


Koksijde-Bad, Abdijmuseum Ten Duinen, Koninklijke Prinslaan 2

Ga op middeleeuwse schattenzoektocht met je gezin
Tijdens de zomervakantie speur je in honderden Vlaamse en Brusselse vrijetijdslocaties naar de schat van Vlieg. Een leuke traditie die ook dit jaar gegarandeerd voor heel wat pret en de nodige hersenbrekers zorgt. Ook in het Abdijmuseum Ten Duinen kan je zzzzzoeken!

Win: leuke gadgets
In de Duinenabdij geeft Vlieg jou en je nageslacht verschillende tips die je tot bij de schat brengen. Gaan jullie de uitdaging aan? Tijdens je zoektocht neem je verschillende oude voorwerpen onder de loep in het museum. Oh ja! Schrik niet van de middeleeuwse skeletten… En als jij de schat vindt, krijg je een leuk gadget mee naar huis.

Het Abdijmuseum Ten Duinen zorgde voor een veilig museumparcours zodat je in alle rust kan genieten van geschiedenis, cultuur en natuur.

Info: www.tenduinen.be


Koksijde-Bad, bibliotheek, Casinoplein 10

Hoor jij wat ik hoor? Schatten van Vlieg
Weet je niet wat te doen deze zomer? Doe dan mee met de zoektocht van Vlieg. Hoor jij ook wat ik hoor? Vlieg zorgt ervoor dat je je oren extra goed spitst. Weet jij welk dier er geen oren heeft?

Dit jaar zit de zoektocht in een speciaal jasje, helemaal coronaproof. Ook als de bibliotheek gesloten is, kan je de schatkist zoeken! Breng zeker pen en papier mee.

Info: www.koksijde.be/bibliotheek

 

Oostduinkerke-Dorp, NAVIGO, P. Schmitzstraat 5

Scheep in voor de nieuwe familiezoektocht in NAVIGO-museum
Ahoi zeevaarder! Stekker en Sterre gaan op zeereis. Jij vaart toch ook mee?
Haal je zeemansboekje boven en ga op avontuur in het NAVIGO-museum. Je reist door woeste wateren, ontdekt pareltjes van schepen en leert morseberichten ontcijferen. Aan het einde van je zoektocht ben je een echte zeebonk en daar hoort een stoere tattoo bij.

Praktisch:
Gratis bij je museumbezoek. De hele zoektocht is zo opgevat dat deze veilig en coronaproof kan gebeuren.
Info en inschrijving: www.navigomuseum.be 

 

Wandel mee met de Kustwandelingen van Radio 2 en Sport Vlaanderen 

In Koksijde organiseren we een oriëntatietocht voor het hele gezin en een heuse piratentocht (ga op schattenjacht) voor de allerkleinsten. Beide wandelingen starten bij het toerismekantoor van Koksijde-Bad waar je ook een kaart en wedstrijdformulier kan terugvinden.

www.sport.vlaanderen/zotveelvakantie 

 

Etalagezoektochten

Puzzel mee met de Koksijdse handelaars en win

Deze Puzzle-Game loopt tijdens de zomermaanden en eindigt op 31 augustus. De wedstrijd is een organisatie van de handelaarsvereniging van Koksijde-Bad Hartje Koksijde. Deelnemersformulieren zijn – gratis – verkrijgbaar bij de dienst Toerisme en de deelnemende handelaars. Vul het nummer in van het puzzelstuk – naast de naam van de handelszaak – dat overeenstemt met het stuk in de etalage en win één van de mooie aankoopbonnen. De totaalwaarde van de prijzen bedraagt 750 euro. Puzzel mee en win!

 

Zoek mee met de Oostduinkerkse handelaars en win

Thema: stripfiguren
Deelnemersformulieren zijn – gratis – verkrijgbaar bij de dienst Toerisme Oostduinkerke.

 

Beleving in de straten

Koksijde-Bad, Oostduinkerke-Bad & Sint-Idesbald
11/07 t.e.m. 23/08: elke zaterdag en zondag van 10 - 12 en 15 - 17 uur

 

Raamtekeningen

Koksijde, Abdijmuseum Ten Duinen, Koninklijke Prinslaan 2

Raamtekeningen nemen je mee naar 1320 (vanaf 27/07)

700 jaar, dat doet al eens iets met een plek. Hoe zag Koksijde er eigenlijk uit in de veertiende eeuw? Toen zwaaide abt Uppenbroeck de plak in de Duinenabdij. Het Abdijmuseum Ten Duinen zet deze abt in de kijker tijdens een unieke reeks met raamtekeningen die deze zomer te bewonderen zijn aan de voorgevel van het museumgebouw.

Tekenaar Wail Albadry haalde zijn inspiratie uit een tekening van abt Uppenbroeck die we terugvonden in één van de Duinenhandschriften uit het Grootseminarie in Brugge. Wail Albadry toont jong en oud hoe Koksijde eruitzag in 1320.

Ontdek de 13 tekeningen aan de buitenkant, voor het museumgebouw van het Abdijmuseum.

Tip: voor gezinnen zijn er enkele zoekopdrachtjes aan verbonden.

www.tenduinen.be

 

Oostduinkerke-Dorp, NAVIGO, P. Schmitzstraat 5

Openluchtexpo NAVIGO-museum: Potvis Valentijn centrale gast op het museumplein!

Covid 19 zorgt ervoor dat we deze zomer zoveel mogelijk tijd in open lucht doorbrengen. NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum speelt hier op in met een heuse openluchtexpo. Het is nog een paar jaar wachten tot het skelet van potvis Valentijn zijn finale rustplaats krijgt in het museum. Maar deze zomer komt de walvis tot leven op de grote raampartijen bij het binnenplein van NAVIGO-museum. Het glazen canvas wordt onder handen genomen door Penelope Deltour. Deze Gentse illustratrice noemt de walvis haar muze en brengt de zeereus op monumentale wijze heel dichtbij. Ontdek fascinerende potvisweetjes en het volledige verhaal van Valentijn van Sint André!

Gratis | De hele zomer doorlopend te bezichtigen op het binnenplein

www.navigomuseum.be


 

Kinderactiviteiten

11/08, 14 – 16 uur: Krijttekenen (Koksijde-Bad, Theaterplein) | inschrijven van 10 - 12 uur in toerismekantoor Koksijde-Bad
12/08, 14 – 16 uur: Feestplaneet, workshops (Oostduinkerke-Bad, Zeedijk t.h.v. Astridplein) | inschrijven van 10 - 12 uur in toerismekantoor Oostduinkerke-Bad
13/08: 14 – 16 uur: Fotokaders maken (Sint-Idesbald, Zeedijk t.h.v. basketterrein) | inschrijven van 10 - 12 uur in toerismekantoor Sint-Idesbald
18/08, 14 – 16 uur: Feestplaneet, workshops (Koksijde-Bad, Theaterplein) | inschrijven van 10 - 12 uur in toerismekantoor Koksijde-Bad
19/08, 14 – 16 uur: Zeepbellen (Oostduinkerke-Bad, Zeedijk t.h.v. Astridplein) | inschrijven van 10 - 12 uur in toerismekantoor Oostduinkerke-Bad
20/08, 14 – 16 uur: Schilderen op doek (Sint-Idesbald, Zeedijk t.h.v. basketterrein) | inschrijven van 10 - 12 uur in toerismekantoor Sint-Idesbald
25/08, 14 – 16 uur: Fotokaders maken (Koksijde-Bad, Theaterplein) | inschrijven van 10 - 12 uur in toerismekantoor Koksijde-Bad
26/08, 14 – 16 uur: Krijttekenen (Oostduinkerke-Bad, Zeedijk t.h.v. Astridplein) | inschrijven van 10 - 12 uur in toerismekantoor Oostduinkerke-Bad
27/08, 14 – 16 uur: Zeepbellen (Sint-Idesbald, Zeedijk t.h.v. basketterrein) | inschrijven van 10 - 12 uur in toerismekantoor Sint-Idesbald

€ 2/persoon |  € 4/persoon (feestplaneet)
6 - 12 jaar
workshop 1: 14u - 15u | workshop 2: 15u - 16u


 

Beach Run Virtueel

Corona-editie 2020
Loop van 1 juli tot 31 augustus je eigen virtuele Beach Run via Strava en wie weet val je in de prijzen!
• Download de Strava-app op je smartphone.
• Start aan het zebrapad nabij de Kerkepanne (Strandlaan 128, St-Idesbald).
• Start de Strava-app en volg het parcours (aangeduid met pijlen op de grond en met palen op het strand).
Wedstrijdreglement en extra uitleg: www.koksijde.be/beachrun


 

Orgelconcert Koksijde 2020

Koksijde-Bad, Onze Lieve Vrouw-ter-Duinenkerk

Maandag 10 augustus | 20 uur (deuren open om 19.15 uur)
Jan Vermeire
€10, enkel ter plaatse te koop

 

 

Markten

Dinsdagmarkt
Oostduinkerke-Dorp, parking Sint-Niklaaskerk
8 - 13 uur (t.e.m. eind september)

Van 21 juli t.e.m. 25 augustus zal er elke dinsdag (tussen 8.30 en 12.30 uur; om de 30 min een rit uit Oostduinkerke-Bad) een gratis shuttle treintje pendelen tussen Oostduinkerke-Bad en Oostduinkerke-Dorp in functie van de wekelijkse markt aan de Sint-Niklaaskerk. Opstapplaats is het Fabiolaplein in Oostduinkerke. Afstapplaats is de parkingzone vlak na de Bowling in Oostduinkerke-Dorp.

Vrijdagsmarkt
Koksijde-Bad, Jaak van Buggenhoutlaan
8 - 15 uur


 

Tentoonstellingen

Cabin Art

Sint-Idesbald, strand
Gratis rondleidingen, info & inschrijvingen: www.koksijde.be/rondleidingen2020www.koksijde.be/cabinart20
 

Koksijde-Dorp, Luchtmachtbasis, Ten Bogaerdelaan, poort 6

Belgian Air Force Summer Pop-up Expo @ Koksijde
Achter de schermen van de luchtmacht van vandaag en morgen.

Benje een snelheidsduivel en krijg je kippenvel van een F-16 die aan grote snelheid door het luchtruim scheurt? Kan je niet genoeg krijgen van Tom Cruise en Top Gun? Wil je zelf eens in de cockpit van een F-16 gevechtsvliegtuig zitten? Of was je altijd al een fan van 'Windkracht 10' en wil je de legendarische Seaking nog eens van dichtbij zien? Misschien ben je wel gepassioneerd door techniek en wil je weten hoe de luchtmacht van de toekomst gebruik zal maken van de nieuwste ontwikkelingen en augmented reality?
Dan heb je redenen genoeg om deze zomer onze summer pop-up expo te bezoeken op de vliegbasis Koksijde.
Schrijf je snel in via deze link en maak kennis met de mensen en middelen en opdrachten van de Belgische Luchtmacht en ontdek de nieuwste vliegtuigen waarmee we morgen onze vrede, veiligheid en welvaart mee zullen beschermen.
Naast de tentoonstelling hebben we permanent een virtual cockpit experience, kan je in een echte F-16 zitten of een fotootje nemen in de cockpit van onze trouwe Seaking.

Hou ook de facebookpagina in de gaten!

 

Sint-Idesbald, Paul Delvauxmuseum, Delvauxlaan 42

George Grard & Paul Delvaux
Het verhaal van een artistieke vriendschap

Het Paul Delvaux Museum focust elk jaar op een nieuw thema. Tijdens het seizoen 2020 belichten we de sterke band tussen George Grard en Paul Delvaux. Verspreid over de verschillende zalen ven het musueum gaan de beelden van Grard een intieme dialoog aan met de schilderijen van Delvaux.
In de ruimte A place to be seen waar telkens een hedendaagse kunstenaar aan bod komt, exposeert de Stichting het werk van Chantal Grard.

www.delvauxmuseum.com


Oostduinkerke, Rozenwingerd, Site Bollaard, Hof ter Hillestraat 1 

Net Iets Anders (kunsttentoonstelling i.s.m. WAK)
Van 22 juli t.e.m. 18 september: elke maandag, woensdag en vrijdag van 14 tot 16.30 uur.
De collectie toont diverse artistieke realisaties van onze bewoners met een beperking. Het gaat om tekeningen, schilderijen, keramiek, assemblages en collages.
Er is mogelijkheid om na het bezoek iets te drinken in de cafetaria.

 

Waterplezier

Strandbad Oostduinkerke

  • Strandbad opent in juli en augustus
  • Open van 8u-19u
  • 3€ toegang, tickets enkel ter plaatse te verkrijgen
  • Zwemmen per tijdsblokken van 1 uur
  • Hoge Blekkerbad blijft gesloten wegens onderhoudswerken

 

Waterpark op het meer van Sunparks Oostduinkerke.


Waterratten opgelet! Voor het eerst is het waterpark op het meer van Sunparks Oostduinkerke geopend. Het drijvend speelparadijs dat is aangemeerd heeft een oppervlakte van 1000m² met meer dan 33 hindernissen. Vanaf 1 juli is het waterpark elke dag geopend. Laat de zomer maar komen!
Het drijvende waterpark is sinds 17 juni geopend en is tijdens de maanden juni en september telkens woensdag, zaterdag en zondag open.
Tijdens de zomermaanden kan men elke dag op het waterpark.
Het drijvend speelparadijs is toegankelijk voor iedereen, zowel gasten die in Sunparks verblijven als gasten van buitenaf.

Er moet online gereserveerd en betaald worden via www.dagjesunparks.be/oostduinkerke

De meer dan 33 losse modules die het drijvende parcours vastkoppelen bestaan uit verschillende hindernissen voor jong en oud. Van een grote pyramide om in te klimmen, glijbaan om vanaf te roetsjen, smalle bruggetjes en zigzag-vormen om overheen te rennen en grote ballen om te ontwijken.

Gediplomeerde redders zorgen voor de veiligheid van de deelnemers en controle van het waterpark. Ze zorgen ervoor dat iedereen verplicht een zwemvest krijgt.
Deze activiteit is toegankelijk vanaf 8 jaar en men moet kunnen zwemmen.
Plezier gegarandeerd!

 

 

Vertel het verder

op Facebook