U bent hier

Nationaal Visserijmuseum van Oostduinkerke

BEZOEKERSCENTRUM
Bij het binnenkomen belandt u in het gratis bezoekerscentrum. Hier wordt informatie gebracht over de Vlaamse visserij aan het begin van de 21ste eeuw en over de getuigenissen die vandaag nog referen naar een visserijverleden langs kust en Schelde. Op ruime panelen wordt de toestand in de hedendaagse visserij voorgesteld op het Vlaams niveau, het Europees niveau en op wereldschaal. Het bezoekerscentrum bevat verder een toeristisch infokantoor en een erfgoedwinkel. In het scheepsjongenatelier worden workshops verzorgd. In groepsverband kunnen, zowel kinderen als volwassenen, netten leren breien en de eindjes aan elkaar leren knopen.

MUSEUM
Aan de hand van interactieve presentatietechnieken en audiovisuele middelen wordt u door de visser als het ware bij de hand genomen en doorheen de geschiedenis van de Vlaamse visserij geleid. U maakt kennis met de woon- en leefcultuur van de Vlaamse visser aan de Westkust, de strandvisserij, de strandjutterij en het bijgeloof en de volksdevotie. U wandelt door de geschiedenis van de Vlaamse visserij en belandt op een scheepstimmerwerf.
Centraal in het museum vond het kustvissersvaartuig OD.1 "Martha" een veilige laatste thuishaven en fungeert als kapstok voor verschillende verhaallijnen.
Naast de permanente tentoonstelling is er tevens ruimte voorzien voor tijdelijke tentoonstellingen. Het museum herbergt ook een documentatiecentrum met een vakbibliotheek, een wetenschappelijk en administratief archief.
Waar:
Pastoor Schmitzstraat 5
8670 Koksijde
Wegbeschrijving

Vertel het verder

op Facebook