U bent hier

Kunstencentrum Ten Bogaerde: site en collectie George Grard

De collectie: George Grard

In de Grardzaal vind je een vaste collectie met retrospectieve over het leven en werk van George Grard (1901-1984). Deze unieke verzameling van de stichting Grard toont de levensloop en het oeuvre van de bekende Doornikse kunstenaar. Grard maakte deel uit van de zogenaamde School van Sint-Idesbald, zoals Paul Delvaux en Pierre Caille. Ook buiten, in de stilte en de rust van de middeleeuwse tuin, staan negen monumentale beelden opgesteld. Meer informatie over de Stichting George Grard lees je op de website van de stichting

De beelden buiten zijn altijd toegankelijk. De vaste collectie in de Grardzaal is te bezoeken tijdens de openingsuren van de tijdelijke tentoonstelling Joëlle Dubois – Private Parts.
Je kan de collectie ook 7/7 en 24/24 online bekijken via www.erfgoedinzicht.be

Erfgoed

De geschiedenis van de abdijhoeve Ten Bogaerde keert terug tot ca. 1240 wanneer de Duinenabdij het hoogtepunt van haar macht beleeft. De Duinenabdij eploiteerde in die periode een 25-tal abdijhoeves zoals de uithoven Hemme (Ramskapelle), Allaertshuizen (Wulpen) en Ten Bogaerde (Koksijde). Begin jaren 1600 fungeerde Ten Bogaerde zelfs een tijd als abdij Ten Duinen. Dat was zo t.e.m. 1623, toen verhuisden de Duinheren naar Brugge.

In 2004 verwierf Lokaal Bestuur Koksijde het domein van Ten Bogaerde met het historisch gebouwencomplex en de 20 ha bijhorende landbouwgronden. De hoeve Ten Bogaerde met de omgeving is beschermd stads- of dorpsgezicht. De hoeve is een beschermd monument en als bouwkundig erfgoed vastgesteld. 

Natuur

De omliggende natuur zorgt voor verstilling en rust. De site is gelegen in een uniek beschermd landschap. Meer in het bijzonder ligt de site in een cultuurhistorisch landschap met een duin-polderovergang die wordt beschermd dankzij de esthetische, historische en natuurwetenschappelijke waarde.

Gastronomie

Deze site vormt ook het prachtige decor voor Mondieu (authentieke, natuurlijke keuken) en onze huisbrouwerij Sint-Idesbald. Ook hier is er een link naar de vroegere Duinenabdij: vroeger was er op de site van de abdij O.L.V. Ten Duinen een brouwerij. Met de creatie van een brouwerij op Ten Bogaerde wordt opnieuw verwezen naar de voormalige abdij

Vraag je erfgoedwandeling Ten Bogaerde aan via cultuur@koksijde.be en ontdek tijdens de rondleiding de fascinerende geschiedenis van dit uithof van de Duinenabdij.

 

Vertel het verder

op Facebook