U bent hier

... Zin in Zee

Lokaal Bestuur Koksijde is klaar voor het zomerseizoen. Het gemeentebestuur heeft gekozen om geen reservatiesysteem in te voeren op het strand van Koksijde deze zomer. Bij ons geniet iedereen van zand, zon en zee, shoppen, eten en drinken zoals andere jaren.
 

We rekenen wel op jouw gezond verstand

Social distancing (anderhalve meter afstand houden) staat centraal deze zomer.
In een notendop:

 • Volg de aanbevelingen van winkeliers en horeca-uitbaters
 • Wees solidair en toon respect
 • Hou rekening met het maximum aantal toegelaten personen of bubbelvorming
 • Wandel rechts
 • Was je handen
 • Blijf thuis als je ziek bent

Te druk op het strand? Wij brengen het voor jou in kaart!

Koksijde heeft een breed strand en 701ha duingebied. Op de bewaakte zones is er bij hoog tij plaats voor ongeveer 43.000 strandgangers. Het strand wordt ingedeeld in verschillende zones (volgens de reddingsposten). En per zone wordt de drukte aangegeven via een kleurcode (drie niveaus, drie kleuren). Die info raadpleeg je in realtime op je smartphone en via onze socialemediakanalen.

Bij te grote drukte (code rood) is die zone volzet en ga je naar een ander stuk strand. Je kan dit binnenkort volgen op onze website.

Bezettingsgraad

Je moet niet op voorhand reserveren om het strand te betreden. De redders volgen de bezettingsgraad live op. Veel hangt uiteraard af van de weersomstandigheden en de getijden. Om het aantal mensen per locatie in kaart te brengen, werkt Lokaal Bestuur Koksijde samen met o.a. Proximus en Citymesh. Eenzelfde werkwijze wordt gehanteerd op de Zeedijk en winkelstraten. 

Koksijde-coaches

De coaches zullen de zomerdrukte in goede banen leiden. Je vindt hen in de commerciële centra op de Zeedijk. Er komen drie informatiestanden waar de Koksijde-coaches ook algemene en toeristische informatie geven en ze lopen ook rond, zijn ook aanwezig op de markten,..

Zeedijk: wandel en fiets met zicht op zee

Onze dijk is de place to be voor wie wil uitwaaien.

 • Wandelaars worden gevraagd om zoveel mogelijk rechts te houden. Koksijde is genomineerd als mooiste fietsgemeente in Vlaanderen.
 • Fietsen blijft deze zomer dan ook toegestaan. Er komen extra fietsparkings in de zijstraten, fietsen parkeren op de Zeedijk (of het strand) is verboden. Om de drukte op de Zeedijk te verlagen zijn voor de bewegwijzerde fietsknooppuntroutes omleidingen voorzien.
 • Gocarts blijven onder bepaalde voorwaarden toegelaten. De verhuur van gocarts voor kinderen tot 12 jaar is toegelaten in de aangeduide zones op de Zeedijk.
 • Gemotoriseerd verkeer kan niet, tenzij voor vergunningshouders – enkel tijdens bepaalde uren van de dag. 

Winkel veilig in onze drie handelscentra

In de belangrijkste winkelstraten in onze gemeente - de Zeelaan in Koksijde, de Strandlaan in Sint-Idesbald en de Leopold II-laan in Oostduinkerke – geldt 1-richtingswandelen waarbij aan de voetgangers gevraagd wordt de richting van de aangeduide pijlen te volgen. Ook hier voorziet Lokaal Bestuur Koksijde fietsparkings in de zijstraten. Hou ook rekening met de Shop&Go-plaatsen.

Geniet met volle teugen van onze veilige en geroemde horecazaken. Het zijn culinaire parels.

Markten verhuizen

 • Koksijde: De openbare markt verhuist van de Zeelaan naar de J. Van Buggenhoutlaan (stuk tussen Ter Duinenlaan en kruispunt Zeelaan). Elke vrijdag is er markt van 8 tot 15 uur.
 • Oostduinkerke: Tot eind september is er elke dinsdag markt van 8 tot 13 uur in Oostduinkerke. Deze zomer vindt deze markt omwille van de coronamaatregelen plaats op het plein voor de Sint-Niklaaskerk en niet op de Zeedijk omdat het daar niet op een veilige manier georganiseerd kan worden.

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “We ondersteunen onze ondernemers zodat ze iedereen veilig kunnen ontvangen. We richten het strand, de zeedijk en de winkelstraten in zodat iedereen zijn plaatsje vindt en we zorgen ervoor dat u zich niet zal vervelen. We plannen geen grote evenementen deze zomer, maar breng zeker een bezoek aan onze musea (Abdijmuseum Ten Duinen en NAVIGO). Er zijn surf- en kitemogelijkheden, neem een duik in ons unieke strandbad aan zee, fiets van zee naar het hinterland, kom golfen, tennissen en padellen, wandelen in onze 701ha duinen, en vooral eet, drink en geniet bij onze gerenommeerde horecazaken. Het zijn culinaire toppers! Kortom, we zorgen voor een onvergetelijke vakantie in een veilige omgeving! Wij zijn er klaar voor, u ook?”

Vertel het verder

op Facebook