U bent hier

Gault Millau bekroont restaurants in Koksijde

Koksijdse restaurants pakken alweer topscores bij Gault&Millau!
Wat een ambassadeurs! Bij de lancering van de culinaire gids voor 2023 vielen opnieuw negen Koksijdse restaurants in de prijzen. (https://be.gaultmillau.com)

Koksijde telt daarnaast nog talloze leuke en gezellige plekjes om culinair te genieten. 

 

Mondieu - 14,5/20

Ten Bogaerdelaan 10 - 8670 Koksijde

Iain Wittevrongel is een geïnspireerde chef en hervormde een paar jaar geleden samen met echtgenote An Taillieu zijn gastronomisch restaurant met succes tot een hoogwaardige brasserie. Hij laat zich daarbij inspireren door opbrengst uit eigen moestuin. Bij krokante kalfskop zorgen een delicaat kruidenslaatje, tomaat en augurk voor een even verfijnde als frisse omkadering. Sappig gebakken zeeduivel krijgt een rustiek ‘terre & mer’ karakter door garnituur van Paimpol boontjes en chorizo. Pavlova serveert hij met sorbet van exotische vruchten als hommage aan een iconisch nagerecht uit Down Under.

 

Carcasse - 14/20 (stijger: +0,5)

H. Christiaenlaan 5 - 8670 Sint-Idesbald

Topslager Dierendonck creëerde geheel in het gedachtegoed van het korte ketenprincipe en van het respectvol en ambachtelijk verwerken van alles wat lekker en eetbaar is een stemmige, eigentijdse vleesbistro. Een portie gemoedelijkheid serveert hij er als een verfijnde saus royaal bij. Starter is coppa van “oedslach’ met gerookte mayonaise en mosterdkruid. Mergpijp opgepept met gremolata is een al even smaakrijk voorgerecht. Naast het dagelijks wisselend aanbod aan côte à l’os van diverse rassen, serveert de chef filet pur van Simmental, piepkuiken en kotelet (‘tomaporc’) van het Menapische varken.

 

Julia - 13,5/20

A. Vanhouttelaan 2 - 8670 Sint-Idesbald

Een visbistro met rijke keuze aan oesters of is het eerder een oesterbar met een aanbod aan Noordzeevis? Julia verwent liefhebbers van marien lekkers op diverse manieren. Motor achter het gebeuren is de notoire vishandel Mare Nostrum wat de hoge kwaliteit van het divers en ruim aanbod verklaart. Als opener hapt een bordje met delicatessen als Nieuwpoortse garnalen, wulken, kreukels, mesjes, langoustinestaartjes en koningsgarnalen heerlijk weg. Uit de oesterkaart kan men zowel uit Oostendse platte als Gillardeau of Ierse Tia Maraa oesters kiezen. Rijke selectie aan champagnes om een en ander feestelijk te omkaderen.

 

Nils - 13,5/20

Koninklijke Baan 62 - 8670 Koksijde

In zijn kleine restaurant op het gelijkvloers van een boetiekhotel serveert Nils Van Dievoet, vakkundig bijgestaan door partner Sofie Demuynck, heel geraffineerde, persoonlijke gerechten. Ons degustatiemenu ging sterk van start met pastrami van kalf, lotuswortel met artisjok en ganzenlever met citrus. Een geweldig bord rond koolvis en venkel overtuigde ons helemaal van het talent dat hier in de keuken staat. Vooral de saus op basis van lacto-gefermenteerde venkel maakte indruk. Kabeljauw met prima blanke botersaus en eend met een al even knappe jus bracht nog meer eetplezier. Dit is een chef die we met extra aandacht gaan volgen. Nu al verhogen we met overtuiging de score.

 

Oh-restaurant - 13,5/20

Koninklijke Baan 289 - 8670 Sint-Idesbald

Achter Oh-restaurant gaat meer schuil dan een klassieke eetgelegenheid. Chef Ivan Puystiens en echtgenote-gastvrouw Joëlle Raes ontvangen hun gasten immers ook in de gemoedelijke sfeer van een eigentijdse wine & gastrobar. Producten uit Noordzee en polder bepalen het karakter van de kaart. Krokant gebakken rog geeft de chef een eigentijdse swing met garnituur van bloemkool, oester en dashi. Met koji gerijpt ‘Oedslach' rund dat op de shichirin vakkundig gegrild wordt, zorgt de chef voor een vol smakend stuk vlees waarbij duxelle van chantarellen, aubergine, pompoen en vleesjus het geheel rijk omkaderen.

 

Sea Horse - 13/20

Zeelaan 254 - 8670 Koksijde

Al meer dan dertig jaar is het Sea Horse hotel een bekende verblijfplaats in hartje Koksijde waarvan dit recent vernieuwd visrestaurant mooi deel uitmaakt. Chef Eddy Van Loven is klassiek geschoold, technisch sterk onderlegd en qua smaakcombinaties geheel mee met de tijdsgeest. Langoustines worden secuur op de teppanyaki bereid en verschijnen met een garnituur van venkel en spinazie naast koolrabi, nori en dashi vol rijk gevarieerde toetsen op het bord. Zonnevis brengt hij correct gegaard met pesto van basilicum, gedroogde tomaat, groene asperges en rode paprika als een homogeen mediterraan geïnspireerd geheel.

 

De Huifkar - 12/20

Koninklijke Baan 142 - 8670 Koksijde

Dit familierestaurant in hartje Koksijde bestaat bijna 40 jaar. Met de zee om de hoek ligt het voor de hand dat mariene producten bij de chef een voorkeur genieten. Rijke zeevruchtenschotels, smaakrijke bouillabaisse, fijne gepocheerde kabeljauw met beetgare prei en verder fijne pavlova met rode vruchten om in schoonheid te eindigen.

 

Keukenhof - 12/20

Koksijdesteenweg 72 - 8670 Koksijde

Stijlvol gerestaureerde hoeve die werd omgevormd tot een hedendaagse brasserie. Het warme, gezellige luxueuze interieur nodigt uit om te genieten van het ruime aanbod aan vis-en vleesgerechten. Gerijpt vlees van topslager Luc De Laet voor de carnivoren of Oostduinkerkse aardappel met grijze garnalen, schuim van de koppen en gepocheerd ei.

 

Bistronomie Eglantier - 12/20

Albert I laan 141 - 8670 Oostduinkerke

Sfeervolle bistro die deel uitmaakt van een hotel gelegen op een paar honderd meter van het brede strand. Lokale producten worden keurig opgewaardeerd zoals grijze garnalen geserveerd in kroketjes, als bisque en met tomaat. Prima noordzeetarbot met bearnaise en krielaardappel.

 

 

 

 

Vertel het verder

op Facebook