U bent hier

Onze restaurants scheren hoge toppen in nieuwe Gault&Millau-gids

Koksijdse restaurants pakken alweer topscores bij Gault&Millau!
Wat een ambassadeurs! Bij de lancering van de culinaire gids voor 2024 vielen opnieuw acht Koksijdse restaurants in de prijzen. (https://be.gaultmillau.com)

Koksijde telt daarnaast nog talloze leuke en gezellige plekjes om culinair te genieten. 

 

Mondieu - 14,5/20

Ten Bogaerdelaan 10 - 8670 Koksijde

Op de prachtig gerestaureerde site van de oude abdij Ten Bogaerde zorgt gastvrouw An Taillieu voor een hartelijk ontvangst. In het landelijk en strak ingericht historisch pand brengt chef Iain Wittevrongel een ambachtelijk geïnspireerde keuken. Tot zijn waarachtig smakend repertoire behoren onder meer feilloos gebakken kalfszwezeriken met morieljes, witloof en beetgare schorseneren. Cassoulet van tong en paling met knolselder en groene kruidenemulsie zorgt eveneens voor enthousiasme rond de tafel. Dat gevoel krijgt nog een extra kick met een uitstekende millefeuille gekenmerkt door ragfijn krokant en luchtig bladerdeeg met daartussen perfecte banketbakkersroom.

 

Carcasse - 14,5/20 (stijger)

H. Christiaenlaan 5 - 8670 Sint-Idesbald

Aan tafel schuiven bij een topslager en kweker van een quasi verloren runderras. Zo kan men het onderscheidend karakter van Carcasse kort samenvatten zonder Hendrik Dierendonck in dezelfde zin te vermelden. Als drijvende kracht achter dit concept zorgt hij voor de grondstof om van tartaar van bavette van West-Vlaams rood rund gepresenteerd in een doorgezaagd bot iets heel bijzonders te maken. Of om aan tarte tatin van gebakken appel en bloedworst, gemaakt volgens de regels van de ambachtelijke slagerskunst, een bijzonder verfijnd en uniek karakter te geven. Een hogere score is op zijn plaats!
 

 

Nils - 14/20 (stijger)

Koninklijke Baan 62 - 8670 Koksijde

Nils maakt deel uit van boetiekhotel Carnac dat langs de Koninklijke Baan in Koksijde ligt en mooie kamers biedt voor wie na een diner wil blijven overnachten. Gastvrouw Sofie Demuynck vormt de tweede generatie uitbaters en haar man Nils Van Dievoet zorgt sinds 2017 voor een technisch verzorgde en smaakvolle keuken. Die won nog aan verfijning waardoor het duo een tweede koksmuts verdient. Schelvis serveert hij creatief gepresenteerd in het groen met frisse aromatische toetsen van venkel en lavas. Zijn meesterschap qua cuissons toont hij daarna met in boter gekonfijte griet en met zeekat en zwarte look begeleid door beurre blanc verrijkt met subtiele toets van chorizo.
 

 

Julia - 13,5/20

A. Vanhouttelaan 2 - 8670 Sint-Idesbald

Dagverse vis en zeevruchten in deze bistro van viswinkel Mare Nostrum. Om te starten delen we crudo van zeebaars met braambessenvinaigrette en kortgebakken coquilles met knolselder, hazelnoot, tomaat en olijf. Twee keer om duimen en vingers af te likken. Gegrilde tarbot met mergpijp, zwarte truffel en portovinaigrette voor daarna en een flink uit de kluiten gewassen gebakken zeetong met een heerlijk krokant korstje. De kwaliteit is onovertroffen, de bordpresentaties heel verzorgd en de bediening attent en spontaan.

 

 

Oh-restaurant - 13,5/20

Koninklijke Baan 289 - 8670 Sint-Idesbald

Na een fijne strandwandeling smaakt een verwelkoming met Ierse oester, limoenkaviaar en azijn van passievrucht als een verfijnde en energieke oppepper. Chef Cédric Sorton haalt voor zijn repertoire onder meer inspiratie uit de Oosterse keuken. Voorgerecht is kreeft geserveerd in een bouillon van yuzu, miso en limoengras met noedels. Verse beetgare pasta combineert hij met mooi gekleurde coquilles. Verrassend en zeer smaakrijk hoofdgerecht met gebakken tarbot, saus van koffie en karamel afgewerkt met gebakken tijm en pastinaakpuree.

 

Sea Horse - 12/20

Zeelaan 254 - 8670 Koksijde

Chef Eddy Van Loven brengt een rijkgeschakeerde kaart waarin mariene bereidingen gezien de locatie aan zee de meerderheid vormen. Op vel gebakken zeebaars of langoustines in de oven bereid met verse tuinkruiden vormen samen met kreeft in de oven verrijkt met boter en zeer aromatische tijm een paar van zijn signatuurgerechten.

 

 

Bistronomie Eglantier - 12/20

Albert I laan 141 - 8670 Oostduinkerke

Dit restaurant maakt deel uit van een dynamisch boetiekhotel en weet zowel hotelgasten als passanten te plezieren met een zeer ruime kaart. Grijze garnalen spelen een hoofdrol in een voorgerecht die zowel in een kroket, in een salade als een zeer intense bisque hun smaakeigenheid tonen.


 

Boîte - 12/20 (Nieuw)

Oostendelaan 1 - 8670 Sint-Idesbald

In Boîte nemen chef Hilde Stekelorum en haar echtgenoot en gastheer Bernard Vandeputte iedereen mee op een kruidige culinaire wereldreis waarop groenten een belangrijke rol toebedeeld krijgen. Zoals met een Afghaanse kebab vergezeld van groene en rode chutney met flatbread en met als bijgerecht een in zijn geheel met miso gelakte bloemkool die hoge ogen gooit.

 

 

 

Vertel het verder

op Facebook