U bent hier

Gault Millau bekroont restaurants in Koksijde

Dat je lekker kan eten bewijzen de vele gelauwerde restaurants. Niet minder dan twaalf restaurantuitbaters worden vermeld in de gids Gault & Millau. We zetten ze even voor jullie op een rij inclusief de originele beoordeling van de restaurantgids. Bron: https://be.gaultmillau.com

 

Willem Hiele - 16/20

Pylyserlaan 138 - 8670 Koksijde

Willem Hiele

In 2017 nog onze Ontdekking van het Jaar maar sindsdien niet meer weg te denken uit ons culinair landschap. Een gastronomische belevingsplek die zijn ziel meteen blootgeeft. In dit voormalig vissershuisje staan terroir en authenticiteit centraal. Shannah en Willem zorgen voor een persoonlijke bediening vol emotie. Willem staat dicht bij de natuur en surft op een golf van eenvoud en smaak. Met het Seafire menu ga je op reis en word u per gang meegenomen in hun verhaal. Zoals met de zilte Brusselse wafel gemaakt met door algen geïnfuseerde melk en kreeftenboter. Nadien geserveerd met Oosterscheldekreeft, zeekruiden, schorrekruiden en een americaine saus. Met haringpatat brengt de chef een ode aan zijn grootvader die in het vissershuis woonde in de vorm van een compositie rond aardappel met haring, dragon, mosterd en een saus met haringkaviaar. Als spektakelstuk wordt tarbot op het open vuur en onder natte doeken gegaard. Gastvrouw Shannah serveert bij elk gerecht interessante wijnen of bieren om de beleving compleet te maken.

 

Mondieu - 14,5/20

Ten Bogaerdelaan 10 - 8670 Koksijde

Iain Wittevrongel kiest voor een verfijnde en complexvrije bistronomische aanpak op basis van bij voorkeur regionale producten. Een eigen, rijk gevarieerde moestuin ondersteunt hem in dat opzet. Soesjes met mimolette plezieren als aperitiefhapje door perfecte uitvoering. Vers gesneden Spaanse ham door zijn uitzonderlijke kwaliteit. Garnaalkroketten overtuigen door hun rijk karakter en bijzonder aangename textuur. Even traditioneel en mooi bewijs van zorgzaamheid is een bereiding van kalfsnier met daarbij primeurboontjes. Om in de sfeer te blijven volgt tot slot café glacé met gegrilde hazelnoot en fijne Bretoense koekjes. Gastvrouw An Taillieu staat garant voor een ontspannen sfeer en hartelijke ambiance.

 

 

 

 

 

 

De Kelle - 14/20

Zeelaan 265 - 8670 Koksijde

De Kelle

Chef Thierry Cornelis zaliger gaf aan dit restaurant een eigenheid die hij zelf als behoeder van eerlijke, smaakvolle burgerkeuken bewaakte. Wat hij honderden jonge mensen vol vuur op de schoolbanken had aangeleerd, bracht hij zelf perfect en enthousiast in praktijk. Dat gedachtegoed rond perfecte cuissons, evenwichtige sauzen en eenvoudige maar waarachtige garnituren leeft duidelijk verder. We genieten van een krokante en smeuïge viskroket gevolgd door zeer kort gegaarde babykreeft, die zo zijn volle malsheid prijs geeft. Langoustines krijgen dezelfde behandeling met daarbij al even nauwgezet gekookte artisjok en emulsie van beurre blanc.

 

 

Julia - 13,5/20

A. Vanhouttelaan 2 - 8670 Sint-Idesbald

Julia

Versheid is troef in deze visbistro. Dat start al met onberispelijke vangverse garnalen om te pellen. Gevolgd door noordzeekrab met rozemarijn en piment d’Espelette, uitstekend gegaard, net zoals de begeleidende beetgare groenten. Met de lijn gevangen zeebaars is perfect bereid en gekruid. Paddenstoelen en truffelpasta zorgen voor de omkadering. De wijnkeuze is adequaat afgestemd op de gerechten.

 

Carcasse - 13,5/20

H. Christiaenlaan 5 - 8670 Sint-Idesbald

carcasse

Korter kan men de keten niet bedenken. Slagerij en restaurantkeuken sluiten naadloos op elkaar aan. Een vleesbestelling kan dus onmogelijk verloren gaan noch te laat geleverd worden. Topslager Hendrik Dierendonck is de motor achter Carcasse. Hij voorziet de chef van perfect gerijpt vlees en eerste keus charcuterie uit eigen atelier. Zoals coppa met peper, gedroogde entrecote en vooral pastrami die hoge toppen scheert. Dat alles tegen de achtergrond van een levendige vleesbistro waar men zich door het aparte karakter onmiddellijk thuis voelt.

 

Oh-restaurant - 13,5/20

Koninklijke Baan 289 - 8670 Sint-Idesbald

Oh restaurant

Een gastrobar met tapas, cocktails en craft beers vlakbij de branding van de Noordzee. Wat uit het water komt, speelt dan ook een voorname rol bij NorthSeaChef Ivan Puystiens. Het tere vlees van noordzeekrab laat hij met venkel en vadouvan fijn harmoniëren bij spartelverse rode poon. Europese kreeft verwerkt hij zowel in de oven als op een open ravioli met schelvis, spinazie, tomaat en dugléré saus. Gastvrouw Joëlle Raes zorgt voor joviaal onthaal en prima service.

 

8Chef - 13/20

Strandlaan 266 - 8670 Sint-Idesbald

8chef

Met loungy looks, open keuken, sharing gerechtjes en een bestek dat heel de maaltijd gebruikt wordt, zit 8chef helemaal in de tijdsgeest. De vraag blijft of het traditionele “oui, chef”, vervat in de restaurantnaam nog in eigentijds geïnspireerde eetgelegenheden gebruikt wordt. Wellicht is het een knipoog naar voltooid verleden tijden. Chef Véronique Dewulf brengt immers een zeer hedendaagse keuken met onder meer zelfgemaakte ravioli en gefocust op lokale producten. Echtgenoot-sommelier Lieven Bothuyne zorgt voor bijpassende wijn.

 

Nils - 13/20

Koninklijke Baan 62 - 8670 Koksijde

Deze bistro genoemd naar chef Nils Van Dievoet bevindt zich op de benedenverdieping van Hotel Carnac in Koksijde-Bad. Echtgenote Sofie Demuynck neemt de honneurs waar en zorgt voor een aangename bediening en prettige vakantiesfeer. Ze zet daarmee het werk van haar ouders verder die dit hotel midden jaren tachtig op de kaart hebben gezet. Haar man laat nobele producten breed hun eigen verhaal vertellen. Drie bereidingen van Bretoense kreeft of twee creaties rond ganzenlever met kers en rode biet telkens als één gang geserveerd, zijn daarvan het bewijs.

 

Sea Horse - 13/20

Zeelaan 254 - 8670 Koksijde

Sea Horse

Recent gerenoveerd en voorzien van een eigentijds interieur wordt dit restaurant, dat deel uitmaakt van een hotel, al bijna 35 jaar uitgebaat door de familie Van Loven. De keuken is Frans klassiek en laat zich zachtjes door internationale ideeën beïnvloeden. Als hapje proeven we van uitstekende tonijn met nori en fijne dashi. Daarna perfect in de oven en met tijm gegaarde kreeft. Om vervolgens te genieten van gebakken tarbot met een paar coquilles, witloof en schorseneren. Traditionele nougat glacé, pittig opgewerkt met citrusvruchten als finale. Alles technisch correct uitgevoerd. De koksmuts is dan ook verdiend.

 

 

 

 

 

Bistronomie Eglantier - 12/20

Albert I laan 141 - 8670 Oostduinkerke

eglantierSfeervolle bistro die deel uitmaakt van een hotel gelegen op een paar honderd meter van het brede strand. Lokale producten worden keurig opgewaardeerd zoals grijze garnalen geserveerd in kroketjes, als bisque en met tomaat. Prima noordzeetarbot met bearnaise en krielaardappel.

 

De Huifkar - 12/20

Koninklijke Baan 142 - 8670 Koksijde

Gezellig etablissement in het centrum van Koksijde met grote keuze aan visbereidingen. Kabeljauw zowel gepocheerd als gebakken is een populaire keuze. Net zoals de bouillabaisse, al dan niet met kreeft verrijkt. Rib-eye van Angus rund met diverse sauzen naast kalfsnier in mosterdsaus.

 

Brasserie Keukenhof - 12/20

Koksijdesteenweg 72 - 8670 Koksijde

Eigentijds ogende brasserie in Oostduinkerke als geesteskind van wijnbouwer Luc Thienpont. Op de kaart traditioneel lekkers zoals chateaubriand van Limousin met bearnaise, frieten en sla naast gedurfd creatief werk onder de vorm van kroketten van garnaal en secreto als surf & turf combinatie.

 

Vertel het verder

op Facebook