U bent hier

Gault Millau bekroont restaurants in Koksijde

Dat je lekker kan eten bewijzen de vele gelauwerde restaurants. Niet minder dan negen restaurantuitbaters worden vermeld in de gids Gault & Millau. We zetten ze even voor jullie op een rij inclusief de originele beoordeling van de restaurantgids. Bron: https://be.gaultmillau.com

 

Willem Hiele - 15/20

Pylyserlaan 138 - 8670 Koksijde

Willem Hiele

Een beetje in de polders verscholen vond Willem Hiele een plek om zich culinair uit te leven. Het bescheiden vissershuisje past perfect bij zijn authentieke manier van werken. Hij zoekt vooral inspiratie in de nabije omgeving. Zelf geplukte duinasperges combineert hij met op vel gebakken heilbot. Daarbij salsa van koolrabi, dragon, prei en vinnige vinaigrette die voor tonus en evenwicht zorgt. Vervolgens witte asperges met rabarber en opnieuw prima vinaigrette, gemaakt van onder meer het sap van afgevallen appelen vermengd met nieuwe pruimenbloesem en daarnaast crème van amandel én geroosterde amandelen. Bij smaakrijke schouder van Menapisch varken zorgt dijonnaise voor extra pit en geven onder meer meiraap en lente-ui op hun beurt spanning in het bord. Als banketbakker van opleiding toont de chef tot slot zijn kunnen met een subtiel smakend crème citroentaartje, daarbij bloedsinaasappel, yoghurt en limoen plus ijs van in het wild geplukt sleedoornbes. Een maaltijd hier is steeds een belevenis.

 

Mondieu - 14,5/20

Ten Bogaerdelaan 10 - 8670 Koksijde

Iain Wittevrongel en An Taillieu hebben hun gastronomisch restaurant Ten Bogaerde omgevormd tot een verfijnde brasserie waar je zowel trefzeker uitgevoerde klassiekers als creatieve hedendaagse gerechten eet. Samen met het aangepaste concept richtten ze ook de abtswoning van deze oude abdijhoeve opnieuw in: de nieuwe stijl is er één vol helderheid, met verzorgd linnen op tafel en een lange bank tegen de muur. Wij waren al meteen fan. Zo genoten we de ene keer van cappuccino van strandkrab en paling met een licht romige saus, groene peper en selder, de andere keer van prima garnaalkroketten en kalfsniertjes die verfijnd en ouderwets lekker waren. Mosterd en een beetje room, gebakken champignons en handgemaakte kroketjes waren een passende begeleiding. We wisten wonderwel nog wat plaats te bewaren voor het dessert en waren, eens te meer, in de wolken met een donkere, luchtige chocolademousse. Zeer mooie wijnkaart waarop ook een 8-tal wijnen per glas te krijgen zijn.

 

De Kelle - 14/20

Zeelaan 265 - 8670 Koksijde

De Kelle

De Kelle is een prima aanmeerpunt voor liefhebbers van vis, schaal- en schelpdieren. Chef Thierry Cornelis werkt immers voornamelijk met mariene producten waarvan hij de subtiele eigenschappen qua smaak en textuur op een natuurlijke manier aan bod laat komen. Zijn bisque van kreeft met daarin met de hand gepelde garnalen en langoustine is daarvan een treffend voorbeeld. Licht van consistentie, zacht gekruid en juist met room gedoseerd plezieren de schaaldieren met hun typische zoete smaak en zachte structuur zonder dat ze door de bisque gedomineerd worden. Subtiel is eveneens op vel gebakken skrei met aspergepunten, spinazie, prei en hollandaisesaus met perfecte consistentie en dito smaak. In het nagerecht toont de chef opnieuw zijn zin voor balans door aardbeien fijn te combineren met gekonfijte rabarber, steranijs en kardemom en vers gedraaid pistache roomijs afgewerkt met munt en gekaramelliseerde bloedsinaasappel.

 

Julia - 14/20

A. Vanhouttelaan 2 - 8670 Sint-Idesbald

Julia

Julia, dochter van een beroemde visser uit de streek, opende lang geleden de beroemde vishandel Mare Nostrum, enkele straten verwijderd van dit restaurant. Wanneer dé visverkoper uit de omgeving een eigen restaurant opent, zijn de verwachtingen navenant. Dat was ook het geval met Julia, een visbistro die zijn reputatie helemaal waar maakt. Al het lekkers komt recht uit de zee en vervolgens kraakvers in de keuken waar het keurig en correct bereid wordt. Op de vaste kaart een keuze aan oesters, kreeften en verschillende versies zeevruchtenschotels. Garnaalkroketten en zeetong ‘meunière’ zijn van onberispelijke kwaliteit net zoals gebakken coquilles met fijn korstje en salsa verde. Op de krijtborden staan dagelijks een ruim aantal suggesties die je ook kan delen.

 

Carcasse - 13,5/20

H. Christiaenlaan 5 - 8670 Sint-Idesbald

carcasse

De nieuwe chef brengt ongecompliceerde gerechten waarbij, hoe kan het anders, vlees centraal staat. Enkele sneetjes huisgemaakte pastrami bewijzen dat het huis Dierendonck ook topcharcuterie kan maken. Lekkere witte pens kwam met smeuïge fragola, crème van kaas, opgepept met dragon en verse kruiden. Uit de kunst was de vijf weken gerijpte Black Angus, een korstje langs buiten, bleu-chaud binnenin. Perfect. Enkel de oosters geïnspireerde side dishes passen er soms wat minder goed bij.

 

8Chef - 13,5/20

Strandlaan 266 - 8670 Sint-Idesbald

8chef

Chef Véronique Dewulf en echtgenoot-sommelier Lieven Bothuyne hebben naam gemaakt met hun sympathieke hoekrestaurant waarbij gasten kiezen uit een reeks kleine gerechten en een goed glas wijn. We vatten post aan een hoge tafel met zicht op de open keuken en bar en gaan prima van start met een stukje wijting, groene asperges, aardpeer en hoeve-ei. Een jus van dashi zorgt daarbij nog voor meerwaarde. Daarna volgen ravioli met geitenkaas en truffel en een uitstekend stukje West-Vlaams rood rund met Cevenne-ui en kropsla. Hier eet je goed gemaakte gerechten in een ontspannen sfeer.

 

Oh-restaurant - 13,5/20

Koninklijke Baan 289 - 8670 Sint-Idesbald

Oh restaurant

Ivan Puystiens maakt het zijn klanten niet makkelijk. Vooraan kunnen ze in het gastrobar gedeelte van tapas genieten, achteraan is het restaurant waar hij makkelijk mee bedient. We kiezen voor de tweede optie die eigentijds in wit en zwart is ingericht. Met escabèche van mosselen, kokkels, scheermes en prei maakt hij meteen zijn culinaire bedoelingen duidelijk. De zeevruchten smaken verfijnd en vormen samen een harmonieus geheel. Met coquilles op de plancha toont hij daarna opnieuw zijn inzichten om lekkers uit de zee delicaat en zorgvuldig te bereiden. Ditmaal kiest hij voor bloemkoolmousse en gestoofde bloemkool en biet met daarbij Granny Smith appel. Een zacht gekookt ei met kaviaar en spitskool zet de toon verder. Om daarna met filet van hertenkalf en zwarte pepersaus aan te geven ook in het wildsegment thuis te zijn. Ruim aanbod aan bio-wijnen die in de kaart omstandig geduid worden.

 

Nils - 13/20

Koninklijke Baan 62 - 8670 Koksijde

Bistro Nils is een nieuwkomer en toch weer niet helemaal. De eetgelegenheid maakt deel uit van hotel Carnac gelegen aan de Koninklijke Baan in Koksijde-Bad. Sofie Demuynck nam samen met haar partner Nils Van Dievoet het hotel over van haar ouders en ze creëerden daarin samen een eigentijdse bistro met Nils als chef aan het fornuis. Fijne hapjes gaan de eigenlijke gerechten vooraf met onder meer brioche en mousse van gerookte paling. Voorgerecht is tartaar van makreel met zachte azijn en citrusvruchten elegant bewerkt naast licht gebrande makreel met couscous van bloemkool. Het geheel is een en al verfrissing. Daarna een stuk Holstein rund met lichte barbecue smaak en maïs, een fijne saus lichtjes door foie gras gebonden en als toetje zacht gegaard ossenstaartvlees dat door zijn smeuïg karakter mooi contrasteert met de beet van het gebakken vlees. Beide gerechten toonden qua presentatie een nauwgezette hand aan de stoof.

 

Bistronomie Eglantier - 12/20

Albert I laan 141 - 8670 Oostduinkerke

eglantier

Elegant bistrodecor, aangename ambiance, mooi gepresenteerde gerechten en efficiënte en vriendelijke bediening. Behoorlijke wijnkaart met voldoende keuze aan halve flesjes. Risotto met krab. Gambas met lauwe erwtenzalf, schaaldieren en vinaigrette. Onglet met sjalot en friet. Duifje met pommes Anna, spek en diverse lentegroenten

 

Sea Horse - 12/20

Zeelaan 254 - 8670 Koksijde

Sea Horse

Vertel het verder

op Facebook