U bent hier

Garnaalvissers te paard, een authentiek schouwspel!

garnaalvisser

Garnaalvissers te paard

Een wereldwijd unicum

Garnaalvissers met gele oliejekkers die hun stoere trekpaard onverstoorbaar tot op borsthoogte door het zeewater leiden om garnalen te vissen, het heeft iets bijzonders.

Bij laag tij trekt de garnaalvisser er 2 tot 3 uur lang te paard op uit. Beschermd tegen de weersomstandigheden door zijn hoge laarzen en oliejekker, trotseert hij samen met zijn paard - dat een zwaar garnaalnet voortsleept - de Noordzee. Vroeger werden muilezels ingezet omwille van hun taaie uithoudingsvermogen, maar tegenwoordig verkiezen de garnaalvissers een andere nationale trots: het Brabantse of Ardense trekpaard. Met hun kalm en betrouwbaar karakter in combinatie met hun ongelofelijke kracht zijn deze dieren perfect voor dit harde labeur.

Regelmatig komt de garnaalvisser terug op het droge om de inhoud van zijn net leeg te gieten in de korven die aan weerszijden van het paard zijn bevestigd. Unesco voegde in 2013 de ‘Garnaalvisserij te paard’ toe aan hun lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Een authentiek schouwspel dat je alleen in Koksijde kan beleven!

Neem zeker ook eens een kijkje de facebookpagina van de Paardenvissers Oostduinkerke.

Ontdek naast de garnaalvissers te paard zeker ook onze zogenaamde ‘kruiers’, de garnaalvissers te voet. Meer info vind je hier.

 

Bekijk zeker ook dit filmpje eens!

The Horse and The Shrimp / Saddling Up The World / Episode 4

 

Vertel het verder

op Facebook