U bent hier

De garnaalvissers te paard

garnaalvisser
De paardenvissers, hoog op hun stoere boerenpaarden gezeten, dwingen nog steeds ieders bewondering af wanneer ze moeizaam door de golven ploegen.

Op 4 december 2013 werd de garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke toegevoegd aan de UNESCO representatieve lijst van het immaterieel, cultureel erfgoed van de mensheid.

De garnaalvisserij, zowel te paard als te voet, wordt beoefend bij laag tij, gedurende ongeveer 2 à 3 uren. De paardenvisser in gele oliejekker en hoge laarzen zit in een houten zadel op zijn paard dat het zware garnaalnet achter zich aansleept. De paarden stappen tot aan de borst in het water. Vroeger werden meestal taaie muilezels gebruikt, die vooral bekend waren om hun uithoudingsvermogen. Tegenwoordig gebruiken de vissers een kloek trekpaard van o.a. het Brabantse of Ardens ras. Deze rustige en sterke dieren zijn uitstekend geschikt om het zware werk te verrichten.

Af en toe komen paard en visser op het droge om de inhoud van het net te gieten in de korven die aan weerszijden van het paard vastgehecht zijn.

 

Vertel het verder

op Facebook